fredag 7 augusti 2015

Mina tankar om: Drystoll

Titel: Drystoll
Författare: Sarah C. Ödman
Förlag: Upper Room Förlag
Antal sidor: 352
Serie: Drystoll (del 1)

Om boken (från Bokus): I den snart tvåtusen år gamla staden Drystoll arbetar Arthus Dunkel, tillsammans med sin äldre bror, som förhörsledare. En dag nära den årliga höstfestivalen i Drystoll kommer en märklig man in på förhör. Mannen visar sig vara nattspejare - en fulltränad lönnmördare och spion från fiendelandet Alten. Mannen verkar dock ha drabbats av minnesförlust och Arthus anar oråd.
Samtidigt är prins Bronos Evalda av Stärien ute på egen hand i skogen. Där möter han den altiske skogsbonden Mireke Grenner och till bådas förskräckelse inser de att de är varandra identiskt lika. Till råga på allt står prinsen i tacksamhetsskuld till skogsbonden, då denne räddat prinsens liv i en attack från en ilsken ängel. Ängeln tvingas fly skadeskjuten.
Allas liv förvandlas under en oväntad attack mot Drystoll, med katastrofala följder under höstfestivalen. Arthus, som förlorar sin gravida hustru och son i attacken, inser snart att nattspejarens sakta återvändande minne spelar större roll än Arthur först trott. Men Arthus tid är räknad och för att hämnas förlusten av sin familj tvingas han nu till illegalt samarbete med nattspejaren, vars sort han sedan barnsben lärt sig hata.


Mina tankar: Jag vet att det är dumt att jämföra böcker men när jag läser denna tänker jag genast på Game of Thrones. Den är lika bra uppbyggd med de olika länderna och folkslagen, de olika familjerna och alla intriger även om den såklart skiljer sig en del också. Jag gillar hur bekant hela världen känns samtidigt som där finns en hel del fantasyinslag och jag gillade också hur läsaren får följa olika karaktärer och se hur deras öden sammanflätas på ett riktigt snyggt sätt. De olika karaktärerna är bra uppbyggda och det finns alltid någon man kan känna och samtycka med!
Sarahs språk är underbart och väldigt mångsidigt, men ändå lättläst. Det enda jag kunde störa mig lite på emellanåt var att det fanns lite för många beskrivningar av saker och ting (något jag ofta kan hoppa över för att jag vill komma vidare) men samtidigt hade det varit tråkigt att inte ha de där beskrivningarna eftersom de var väldigt målande.

Så ja, är ni sugna på ett riktigt bra, lite mörkare fantasyäventyr såhär i slutet av sommaren tycker jag ni ska läsa den här. Helklar 10 poängare!

Betyg: 10/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar