fredag 18 september 2015

Mina tankar om: Norrsken

Titel: Norrsken
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Bokförlaget forum
Antal sidor/spellängd: 317
Serie: Systrarna Stiernfors

Om boken (från Bokus): Norrsken är första delen i en ny serie med historiska kärleksromaner av den uppskattade författaren Frida Skybäck. Vi kommer att få följa systrarna i herrskapsfamiljen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne. Likt en modern Jane Austen skildrar Frida Skybäck de tre systrarna och deras kärlekar, glädjeämnen och problem under 1800-talets mitt.

Den äldsta systern Cecilia Stiernfors återvänder hem till Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården.


Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Cecilia tvingas in i ett äktenskap med en man hon inte älskar. För vad är alternativet om hon inte gifter sig? Och vad vill egentligen Ludvig som plötsligt dyker upp? Cecilia vet inte längre vad hon känner när hon återser ungdomskärleken som reste till Italien och sedan aldrig hörde av sig.


Mina tankar: Jag brukar sällan läsa något inom denna genre. Egentligen är det lustigt för jag tycker trots allt den är rätt intressant! Frida Skybäck är en författare som jag varit nyfiken på under en längre tid och följt via Författarpodden. Norrsken är första boken i en serie och jag är imponerad över hur bra hon har lyckats med den. Allt är välskrivet och detaljerat. Karaktärerna är prydligt uppmålade och alla ledtrådar är noga utplacerade för att man inte ska förstå vad det är som har hänt med en gång. Under läsningens gång hade jag massor av misstankar hit och dit men ingen som var helt lik sanningen förrän en bra bit in i berättelsen. Blev lite deckarkänsla mitt bland all historia och romantik. Dock har jag svårt att se det som just en romantisk roman eftersom den inte slutar lyckligt, men jag antar att det inte måste göra det för att räknas som romantisk? 
Frida har flera gånger nämnt i podden att hon lägger ner mycket tid på att studera historien för att allt ska vara verklighetstroget och hon lyckas verkligen få fram känslan av hur det var att leva på den tiden. I synnerhet hur det var att leva som kvinna och egentligen inte ha några rättigheter alls i en värld där först föräldrarna bestämde allt och sedan ens make. 
Jag kände att jag störde mig på Cecilia emellanåt och kunde inte alls förstå mig på henne. Hennes tankegångar var lite tjatiga och det irriterade mig att hon aldrig gjorde det hon själv ville, inte ens när hon verkligen hade chansen. Kanske var det helt enkelt en för svår sits för mig att sätta mig in i, men jag störde mig verkligen något kolossalt på henne emellanåt.

Bortsett från att jag då delvis störde mig på bokens huvudkaraktär så tyckte jag verkligen om romanen och har redan gett mig på del två i serien som även den verkar mycket lovande. Jag ser fram emot att fortsätta följa historien om systrarna Stiernfors i 1800-talets Lund.


Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar